Hani Homestay

HANI HOMESTAY

BOOK NOW Nikmati percutian yang menyeronokkan di tengah bandar Shah Alam

Jika anda sedang mencari tempat untuk menikmati makanan mamak yang lazat di Shah Alam, anda beruntung kerana terdapat banyak pilihan untuk dipilih, sama ada anda mahukan makanan cepat saji, hidangan yang mengenyangkan atau snek lewat malam. Berikut adalah antara restoran mamak terbaik di Shah Alam yang patut anda cuba.

1. Restoran Aliff One Bistro

Restoran ini terkenal dengan nasi kandar, hidangan nasi yang dihiasi dengan pelbagai kari dan lauk. Anda boleh memilih daripada ayam, daging lembu, ikan, sotong, telur dan banyak lagi. Bahagiannya banyak dan harganya berpatutan. Restoran ini dibuka 24 jam, jadi anda boleh menikmati nasi kandar dan pelbagai menu di sini pada bila-bila masa.

Alamat : R-01-26 Ground Floor Emira Urban Retail Persiaran Sukan Seksyen 13 , 40100 Shah Alam, Selangor, Malaysia

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (24 Jam)


2. Restoran Syed Bistro, Seksyen 3

Restoran Syed Bistro di Seksyen 3, Shah Alam ini adalah salah satu kedai mamak yang paling popular di bandaraya ini. Pilihan hidangan mereka yang banyak, termasuk hidangan India dan Melayu, juga menarik pelanggan dari seluruh lapisan masyarakat. Pelanggan dapat menikmati hidangan seperti nasi kandar, mee goreng, dan roti canai yang segar, disediakan dengan kualiti terbaik.  Pelbagai menu sarapan pagi hingga tengah malam, pelanggan boleh mencari hidangan yang sesuai dengan selera mereka. Dengan harga yang berpatutan, pelanggan dapat menikmati hidangan yang berkualiti dan tempat yang selesa.

Alamat: 23, Jalan Sena 3/13A, Seksyen 3, 40000 Shah Alam, Selangor

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (7.00 am- 10.00 pm) 


3. Nasi Kandar Chef, Shah Alam


Keunikan Nasi Kandar Chef , Shah Alam ini adalah nasi kandar berasal dari Jitra, Kedah. Terdapat pelbagai lauk seperti ayam masak kicap yang menjadi best seller di sini. Restoren ini sering menjadi pilihan kerana menawarkan buffet air untuk pelanggan yang makan di kedai dengan free refill.


Alamat : 24, Jalan Renang 13/26, Tadisma Business Park, 40100 Shah Alam, Selangor
Waktu Operasi: Selasa – Ahad (10.00 am- 6.00 pm) 

4. Nasi Kandar Pelita

Nasi Kandar Pelita ialah rangkaian restoran terkenal Malaysia yang mengkhususkan diri dalam nasi kandar, hidangan popular Malaysia yang terdiri daripada nasi kukus yang dihidangkan dengan pelbagai jenis kari dan lauk pauk.  Nasi Kandar Pelita ini menawarkan pilihan hidangan nasi kandar yang lazat, serta hidangan istimewa Malaysia yang lain seperti roti canai, ayam goreng dan ikan bakar. Terkenal dengan bahagian yang murah dan harga yang berpatutan.

Alamat: E, Plaza, G-28, Ground Floor, E9, Jalan Tengku Ampuan Zabedah A 9/A, 40100 Shah Alam, Selangor

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (1.00 am – 12.00 pm) 5. Restoran Al-Ayman, Alam Nusantara


Restoren Al-Ayman ini terkenal dengan ayam goreng yang sedap! Dengan saiznya yang besar dan rasanya yang sedap, menjadikan restoren ini pilihan utama pelanggan. Selain itu nasi dengan gulai kambing dan nasi lemak bungkus juga menu yang wajib di cuba di sini.

Alamat: 11, Jalan Setia Perdana BD U13/BD, Alam Nusantara, 40170 Shah Alam, Selangor

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (24 Jam)


6. Restoran Hakim, Seksyen 7

Restoran Hakim di Seksyen 7 sering menjadi “port lepak” yang meriah untuk tengok perlawanan bola sepak ketika musim bola. Kedai nasi kandar sangat popular di Shah Alam sehinggakan ramai pelanggan masih beratur panjang pada waktu malam! Selain nasi kandar, makanan popular di kedai ini juga adalah roti nan yang sedap, lembut dan gebu dan ayam goreng. Ramai pelanggan akan datang kembali kesini untuk menikmati ayam goreng di sini.

Alamat: 40 42, Jalan Kristal J7/J, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (24 Jam)


7. Restoran Sri Melur Jaya, Taman Sri Muda

Restoran Sri Melur Jaya merupakan sebuah restoran South Indian yang popular dengan roti canai mereka. Kepada penggemar roti canai, terutama untuk sarapan pagi, anda disarankan untuk mencuba roti canai mereka beserta kuah Dhal, sambal ataupun kari. Namun, roti canai mereka tetap sedap untuk dimakan waktu tengahari, minum petang dan juga makan malam.  Restoran ini turut menyajikan nasi daun pisang dan hidangan vegetarian

Alamat: No. 26, Jalan 25/9, Taman Sri Muda, 40400, Shah Alam, Selangor

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (7.00 am – 9.30 pm)

8. Nasi Lan Kedah Shah Alam, Seksyen 16

Nasi Lan Kedah menyediakan menu utama di sini ialah nasi kandar dengan pelbagai lauk pauk. Konsep restoran Nasi Lan yang unik memudahkan penggemar nasi Kandar menikmati makanan yang lazat dengan harga yang berpatutan. Wajib cuba di sini sotong kampung masak dengan sambal, daging masak hitam, telur sotong dan ayam goreng kunyit.

Alamat: 2730, Jalan Serai Wangi G 16/G, Seksyen 16, 40200 Shah Alam, Selangor

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (10.00 am – 11.00 pm)


9.  Restoran Berkat, Seksyen 16

Restoran Berkat di Seksyen 16 ini merupakan kedai mamak yang terawal ditubuhkan di Shah Alam dan jelas kelihatan dengan papan tanda yang lusuh. Kedai mamak ini menyajikan roti canai gebu dan di hidangkan bersama kari dan sambal yang menjadi pilihan popular pelanggan.

Alamat: 6, Jalan Niaga 16/3a, Seksyen 16, 40200 Shah Alam, Selangor

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (10.00 am – 8.00 pm)

Semoga senarai restoren mamak di Shah Alam ini membantu anda mencari kedai mamak terbaik untuk menikmati nasi kandar atau pun roti canai dengan kuah yang padu di Shah Alam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop